Тези, които си мислят, че интернет е най-бързият разпространител на данни, добре е да преосмислят разбиранията си, особено след експеримента в Дърбан. Южноафриканска компания, свързана с високите технологии, решава да докаже, че скромните пощенски гълъби са по-скоростни от глобалната мрежа в страната.
Авангардният подтик за необичайната проверка се ражда съвсем случайно. Ядосан клиент в пристъп на ярост, оплаквайки се от лошата интернет връзка, рекъл, че дори гълъби по-бързо биха доставили важното за него писмо. За да се потвърдят или опровергаят думите на разочарования потребител, се извършва следният любопитен опит.

Флашка с 4-гигабайтова памет се прикрепя към красавеца Уинстън. Пернатият пощальон доставя данните на разстояние 60 мили за 2 часа, 6 минути и 57 секунди. Резултатът от експеримента изненадва всички, защото в същото време ADSL услугата на най-голямата уеб фирма в страната – Telkom, успяла да пренесе едва 4% от същото количество информация през мрежата. Така гълъбът Уинстън наистина се справил по-бързо от вездесъщия интернет.
И ако някой продължава недоверчиво да клати глава и рече, че бавното доставяне на данни се дължи на отдалечеността на Африка от останалия свят, добре е да научи нещо повече за аналогичен експеримент, извършен в Англия. Организаторите му също искали да докажат, че в някои райони на Острова наличният интернет е прекалено бавен.
Британците изпратили не един, а 10 гълъба, които излетели от местност, разположена в близост до Йоркшир. Пернатите пощальони доставили 300 мегабайта информация на разстояние от 120 мили (193 км) за “час и четвърт”, както съобщи “Дейли телеграф”. За същото време по интернет били изпратени едва 24% от данните. Изследването на Би Би Си било направено през 2009 г., като целта е била да се обърне внимание на съответните органи, че близо 3 млн. домакинства във Великобритания имат прекалено бавен достъп до глобалната мрежа – със скорост под 2 мегабита в секунда. До 2015 г. правителството планира да осигури по-бърз интернет за всеки дом в страната.

Взето от: http://www.duma.bg/node/48609

Leave a Reply